Välkommen till Team Gesse. Teamet består av mig Magnus (Gesse) och min sambo Zorica.
Fisket blir mest på Vättern.
Kontakt på VHF - Gesse (Sierra Charlie 8948)
Mail - teamgesse@live.se Tel: 070-2092057

COPYRIGHT©TEAMGESSE

14 mars, 2013

Bevara laxen i Vättern

Årets vårutsättning av lax kommer inte bli av i år. Myndigheter vill inte ha lax i Vättern av flera olika skäl. Ett av dom är att den påstås konkurera med rödingen om betesfisken. Detta håller jag själv inte med om.

Myndigheterna har inte skött detta på ett bra sätt under en längre tid och nu kan första steget vara avklarat för att sedan inte plantera in lax i Vättern alls. Inget är klubbat och klart än vad jag vet, men nu måste vi protestera allt vad vi kan för att få behålla laxen i sjön.

Ett alternativ när laxen ev. kan försvinna vore att få tillbaka den nedströmslekande storöringen som utrotades i Vättern. Men först och främst så kostar det för mycket pengar för att kunna bygga om så fisken kan gå nedströms för att leka. Inte nog med det utan sen går det inte att få tag på samma öringgener. Skulle man då istället t.ex ta nedströmslekande Sommenöring så skulle den kanske inte bli nedströmslekande i Vättern.
Den genfisk som mest liknar den gamla nedströmslekande Vätternöringen är Gullspångslax.
Så då är ju det bästa alternativet att behålla laxen i sjön som det är idag med skillnad på att då ska några andra sköta detta i framtiden så det blir bättre skött.
Nu är det mer som att hjulet snurrar, men hamstern är död.
Vi kommer göra allt för att få behålla laxen i sjön.